Önemli Tarihler
Erken çocukluk döneminde, dil ve konuşma terapistleri (DKT) olarak bizlere başvuran çocukların çoğunu gecikmiş dil ve konuşması (GDK) olan çocuklar oluşturmaktadır. Bu başvuruların genellikle 2-4 yaşlar arasında olması, dil edinimi açısından en kritik süreç olan erken çocukluk dönemini kaçırmadan çocuğa dil ve konuşma müdahalesinde bulunabilmenin kapısını biz DKT’lere açmaktadır.
Bu kursun amacı, “ETKİ-DİL: Etkileşim Temelli Dil Müdahale Programı”nı uygulamalı olarak tanıtmak ve uygulayıcı eğitimi vermektir. ETKİ-DİL Programı; etkileşimli, çocuk merkezli ve terapist merkezli yaklaşımları bir arada kullanıldığı karma yaklaşımı benimseyen, sözcük gelişimi ve 2-3’lü sözcük kombinasyonlarının uyarımını destekleyen ve sosyal bağlamda sunulan oyun temelli bir müdahale programıdır.
ETKİ-DİL müdahale programı; GDK’sı olan çocuklarla küçük gruplar şeklinde (5-6 çocuk) çalışmak isteyen DKT’lere sistematik bir yol haritası sunmaktadır. Adımlarının ve içeriğinin belli olması, oyun ve etkinlik temelli küçük grup müdahalesi olması, zamanı etkili kullanmaya ve akran etkileşimine fırsat sunması açısından program DKT’ler için bireysel terapilere alternatif oluşturmaktadır. Program küçük gruplara haftada 90’ar dakikalık iki oturum şeklinde uygulanabilmektedir. Bunun yanında, program içeriğinde yer alan etkinlikler bireysel terapiler için de kullanılabilmektedir.
Kurs süresince işlenen konular programın uygulanışına yönelik videolar ve vaka örnekleri ile desteklenecektir. Katılımcılar teorik bilgi edinmenin yanı sıra küçük gruplar şeklinde uygulamaları deneyimleme fırsatı bulacaklardır. Kursun akış şeması şu şekildedir:
ÖN HAZIRLIK SÜRECİ | |
Gecikmiş dil ve konuşma (GDK) nedir? | |
GDK nasıl değerlendirilir? Performans belirleme nasıl yapılır? | |
GDK grupları nasıl oluşturulur? Dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir? | |
Grup oturumları için uygun fiziksel ortamın düzenlenmesi (öğrenme merkezleri, materyaller vb.) nasıl yapılır? | |
ETKİ-DİL UYGULAMA SÜRECİ | |
ETKİ-DİL Müdahale Programı’nın kuramsal dayanağı ve içeriği | |
Günlük program akışı | |
Gruba yönelik hedef belirleme | |
Hedefler doğrultusunda aylık ve günlük etkinlik planı oluşturma | |
Program akışında yer alan tematik etkinliklerin (serbest oyun, açılış çemberi, dil ve fonolojik farkındalık becerilerini geliştirmeye yönelik etkinlikler, etkileşimli kitap okuma, geçiş etkinlikleri, duyusal etkinlikler, bilişsel ve motor becerilere yönelik etkinlikler, kapanış çemberi vb.) videolar ve vaka örnekleri ile anlatımı | |
Program uygulanırken kullanılan öğretme stratejileri | |
Katılımcıların küçük gruplar halinde ya da bireysel olarak kendi günlük planlarını ve etkinlik planlarını hazırlamaları | |
Katılımcıların hazırladıkları planları sunmaları | |
Programın değerlendirilmesi (programa katılan çocukların ara değerlendirilmesi ve son değerlendirmelerinin nasıl gerçekleştirileceği) | |
KAPANIŞ | Soru-cevap, tartışma |
Kurs sonunda, katılımcıların ETKİ-DİL Müdahale Programı yoluyla 24-48 aylar arasında dil gecikmesi olan çocuklara grup dil müdahalesinde bulunmaya yönelik teorik bilgi ve pratik becerileri kazanmış olmaları hedeflenmektedir.
Kurs dil ve konuşma terapistlerine, dil ve konuşma terapistliği bölümünde okumakta olan 3. ve 4. sınıf öğrencilerine yöneliktir.
5 saat
Seda EYİLİKEDER TEKİN
Seda Eyilikeder Tekin, şu anda Bahçeşehir Üniversitesi’nde Dr. Öğr. Üyesi olarak görev yapmakta aynı zamanda aktif olarak da özellikle pediatrik vakalarla dil ve konuşma terapisi uygulamaktadır. Yüksek lisans ve doktora eğitimlerini Anadolu Üniversitesi Dil ve Konuşma Terapisi Bölümünde tamamlamıştır. Daha önce hastaneler, rehabilitasyon merkezleri ve özel merkezlerde çalışmıştır. İlgi alanları gelişimsel dil bozuklukları, KSB, kekemelik ve disleksidir.
Kursiyerlere hem gelişimsel dil hem de ek engel gruplarında dil bozukluğuna yönelik değerlendirme ve terapi süreçlerini vaka örnekleri üzerinden aktarmak.
Kurs sonunda kursiyerler tipik dil gelişimini vaka örnekleriyle inceleyecek, tipik olmayan dil gelişimine ait farkındalık kazanacak, hem gelişimsel hem de ek engel gruplarında dili değerlendirme ve terapi yöntemleri hakkında detaylı bilgiye sahip olacaklardır.
80-100
3-4. Sınıf Dkt öğrencileri ve DKT mezunları
4 saat
Doç. Dr. R. Sertan ÖZDEMİR, ODTÜ Psikoloji lisansı sonrası doktora derecesini Anadolu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dil ve Konuşma Terapisi anabilim dalından almıştır. 1999-2015 yılları arasında Anadolu Üniversitesi Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü’nde ve DİLKOM’da öğretim elemanı/üyesi olarak çalışmıştır. 2015 yılından beri İstanbul Medipol Üniversitesinde tam zamanlı olarak görev almaktadır.
"Konuşmada Akıcılık Sorunları" başlığı altında ele alınan "Kekemelik" ve "Hızlı-Bozuk Konuşma" alanlarında araştırmalar ve uygulamalar (terapiler) yürütmektedir. 2014 yılında "ECSF- European Clinical Specialization in Fluency Disorders" programını tamamlayarak Avrupa Akıcılık Bozuklukları Uzmanları arasında yer almıştır.
Doç. Dr. Ayşe AYDIN UYSAL, Üsküdar Üniversitesi Dil ve Konuşma Terapisi Anabilim Dalı’nda çalışmaktadır. Lisans derecesini ODTÜ Psikoloji, yüksek lisans ve doktora derecelerini Anadolu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dil ve Konuşma Terapisi bölümünde tamamlamıştır. 2009-2012 yılları arasında Osmangazi Üniversitesi Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları anabilim dalında psikolog, 2012-2016 yılları arasında ise Anadolu Üniversitesi Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü’nde araştırma görevlisi olarak çalıştıktan sonra 2016-2023 yılları arasında Kocaeli Üniversitesi Özel Eğitim Anabilim Dalı’nda ve Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinde yarı zamanlı DKT olarak çalışmıştır. 2018 yılında "ECSF- European Clinical Specialization in Fluency Disorders" programını tamamlayarak Avrupa Akıcılık Bozuklukları Uzmanları arasında yer almıştır.
Kekemeliğin doğası, klinik değerlendirilmesi ve terapi süreçleri hakkında bilgi vermek.
Kurs bitiminde katılımcıların kekemelikte klinik değerlendirme ve terapiler hakkında güncel bilgilere sahip olması hedeflenmektedir.
30-100
Dil ve konuşma terapistleri ve DKT öğrencileri
3 saat
2006 yılında Koç Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nden mezun olmuş, 2011 yılında Anadolu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dil ve Konuşma Terapisi Anabilim Dalı'nda "Pragmatik Dil Becerileri Envanteri’nin Türkçe Adaptasyonu ve Standardizasyon Çalışması" başlıklı teziyle yüksek lisans derecesini almıştır. 2022 yılında aynı üniversitede "Otizm Spektrum Bozukluğu, Disleksi ve Tipik Gelişim Gösteren Bireylerin Göz İzleme Yöntemi ile Ortak Dikkat, Yürütücü İşlevler ve Zihin Kuramı Becerilerinin Karşılaştırılması" başlıklı teziyle doktora derecesini tamamlamıştır. 2015 yılından itibaren Biruni Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak çalışmış, ardından İstinye Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi'nde akademik kariyerine devam etmiştir. Araştırma alanları arasında otizm, dil edinimi, psikodilbilim, gelişimsel dil bozuklukları ve göz izleme teknolojisi bulunmaktadır.
Bu eğitimde dilin bizi biz yapan en önemli bileşeni olan pragmatik becerilerin doğumla gelen temellerini kurcalayacak ve bireyin diğer dil ve biliş becerilerine paralel olarak gelişen pragmatik becerilerinin terapilerimizde nasıl desteklenebileceğini konuşacağız.
Bu kursun amacı, pragmatik dil becerilerinin gelişim süreçlerinin, yürütücü işlevler ve zihin kuramı ile olan ilişkilerini incelemek ve bu alanlarda zorluk yaşayan bireyler için terapötik müdahaleler geliştirme konusunda katılımcılara bilgi ve beceri kazandırmaktır. Katılımcılar, dilin sosyal ve bilişsel boyutlarını anlamanın yanı sıra, iletişim ve etkileşimdeki farklılıkları destekleyici stratejiler oluşturmayı öğreneceklerdir. Kurs, teori ve pratiği harmanlayarak katılımcılara alanda uygulanabilir bir perspektif sunmayı hedeflemektedir.
10-30
DKT son sınıf öğrencileri ve mezunlar
4 saat
Betül Özsoy Tanrıkulu, lisans eğitimini Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde bitiren Betül Özsoy Tanrıkulu, 2007 yılında Anadolu Üniversitesi Dil ve Konuşma Bozuklukları Anabilimdalı’ nda yüksek lisansını tamamlayarak Uzman Dil ve Konuşma Terapisti unvanını almıştır. 2007-2023 yılları arasında çeşitli özel klinik ve kurumlarda Uzman Dil ve Konuşma Terapisti olarak görev yapmıştır. 2019 yılından itibaren klinik çalışmalarına ek olarak, özel bir üniversitenin Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü’nde Öğretim Görevlisi olarak ders vermeye başlamıştır. 2022 yılında Üsküdar Üniversitesi Dil ve Konuşma Bozuklukları Terapisi doktora programına başlamış olup, o tarihten bu yana çalışmalarını akademik olarak sürdürmektedir. Aynı yıl İstanbul Nişantaşı Üniversitesi Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü’nde Öğretim Görevlisi olarak görev yapmaya başlamıştır. Verdiği dersler arasında Dilbilim, Fonetik, Konuşma Bilimi, Klinik Fonoloji, Konuşma Sesi Bozuklukları, Çocukluk Çağı Dil Bozuklukları, Akıcılık Bozuklukları, Motor Konuşma Bozuklukları, Nörojenik Edinilmiş Dil ve Biliş Bozuklukları, Klinik Değerlendirme Araç ve Yöntemleri gibi dersler bulunmaktadır.
Işıl Özdemir, 2004 yılında Hacettepe Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği bölümünde lisans eğitimine başlayan Işıl Özdemir, 2007-2008 yıllarında Polonya Varşova Üniversitesi'nde Erasmus programıyla eğitim almıştır. 2009 yılında ise Anadolu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dil ve Konuşma Terapistliği yüksek lisans programına başlamış ve 2012 yılında mezun olarak Uzman Dil ve Konuşma Terapisti olmuştur. Hemen ardından Anadolu Üniversitesi'nde Dil ve Konuşma Terapisi Doktora programına kabul edilmiştir. Tez çalışmaları hala devam etmektedir. Yüksek lisans sonrası bir süre Eskişehir'de çalışmış, 2013 yılında İstanbul’a taşınarak Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı’nda (TSÇV) hizmet vermeye başlamıştır. 2016 yılında Biruni Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü'nde öğretim görevlisi olarak Motor Konuşma Bozuklukları, Konuşma Sesi Bozuklukları, Yutma Bozuklukları ve Alternatif İletişim Sistemleri derslerini vermiştir. 2021 yılından itibaren İstanbul Atlas Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalışmalarına devam etmektedir. 2023 yılında Aydın Kuşadası’nda Zürafa Dil ve Konuşma Bozuklukları Kliniğini kurmuştur. Kliniğinde Serebral Palsi, apraksi, otizm, Down sendromu gibi çeşitli genetik sendromlar ve nörolojik bozukluklara sahip çocuklara ve ailelerine hizmet vermektedir.
Pediatrik dizartri değerlendirmesi konusunda dil ve konuşma terapistlerine ve alanda çalışmaya hazırlanan bölüm öğrencilerine kapsamlı bilgi ve beceriler kazandırmaktır. Katılımcıların pediatrik dizartriye yönelik değerlendirme süreçlerinde izlenen prosedürleri öğrenerek, mesleki bilgi ve yetkinliklerini artırmaları hedeflenmektedir.
10-60
Dil ve konuşma terapistleri, dil ve konuşma terapisi öğrencileri
2 saat
Savaş ve Toğram (2013) yılında yayınladığı çalışmada Türkiye’deki Dil Konuşma Terapistlerinin Otizm Spektrumlu (OSB) bireylere yönelik uygun müdahale hedefleri belirleme ve onları eğitme konusunda kendilerini yeterli hissetmediklerini belirtmiştir. Yine Sarı Çağlar (2021) yılında yayınladığı çalışmada Türkiye’deki Dil Konuşma Terapistlerinin uygun OSB’li bireylere müdahale hedefi belirleme puanlarının düşük olduğunu bulmuştur.
Sameroff (2009) insan varoluşsunun sosyal bir varoluş olduğunu, gelişimin çocuğun ailesi ve sosyal bağlamı tarafından ona sağlanan deneyimlerin sürekli etkileşim içinde birbirini karşılıklı etkilemesi sonucu oluştuğunu belirtmiştir. Bu süreç içerisinde hem çocuğun hem de çevrenin birbirini etkilediği ve birbirini değiştirdiğine vurgu yapmıştır. Bu bağlamda Whitehouse ve ark (2021) yılında otizm riskli küçük çocuklar ile yaptıkları randomize kontrollü araştırmada çalışma grubundaki çocukların sosyal etkileşimde olduğu çevrenin olumlu değişiminin katılımcılar 36 aylık olduklarında kontrol grubuna göre otizm belirtilerinde belirgin azalma ve otizm tanısı alma kriteri eşiğini karşılamadıkları bulunmuştur.
Bu kursta farklı sosyal duygusal gelişim basamaklarında sorun yaşayan çocukların iletişim / gelişim bağlamında değerlendirmesinde dil konuşma terapistlerinin teorik açıdan desteklenmesi, yaklaşımlarındaki gelişimsel hedeflerin belirlenmesi, müdahale felsefesi ve ailenin sürece dahil edilmesine ait yaklaşımın edinilmesi hedeflenmektedir. Katılımcılara kurs boyunca birçok değerlendirme ve uygulama videoları izletilecek, gerekirse katılımcıların getirdikleri vaka soruları role-play olarak canlandırılacaktır.
Kursun öğleden önceki ilk kısmında Fonksiyonel duygusal gelişim basamakları ve gelişimsel yaklaşıma ait teori anlatılacak. Bu anlatımda tipik gelişim / vaka örnekleri de gösterilecektir. Öğleden sonraki kısımda ise farklı gelişimdeki vakaların değerlendirme ve müdahale analizleri video üzerinden gösterilecektir. Ailenin sürece nasıl dahil edildiği de katılımcılarla konuşulacaktır.
Dil konuşma terapistleri’nin Fonksiyonel duygusal gelişim basamaklarını, özel gereksinimli bireyleri değerlendirmede ve doğal etkileşimsel müdahalede dikkat etmesi gereken alanları tanıyabilmesi, müdahale hedeflerini neye göre belirleyeceği, aileyi sürece dahil etme ile ilgili teorik ve pratik kazanımlar sağlaması hedeflenmektedir.
En az 20
4 saat
15-30
3 saat
20-40
2 saat
10 ve üzeri
2 saat 30 dakika
Prof. Dr. Elçin TADIHAN ÖZKAN, 1981 İstanbul doğumlu olan Elçin TADIHAN ÖZKAN, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümünden lisans derecesini 2003 yılında, Anadolu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dil ve Konuşma Terapisi Anabilim Dalından ise 2006 yılında “Sulkus Vokalis Hastalarında Algılanan Diplofoni ile Subharmonik Bileşenler Derecesi Parametresi Arasındaki İlişkinin İncelenmesi” tez çalışmasını tamamlayarak yüksek lisans derecesini ve 2012 yılında “Disfonisi olan ilköğretim çağı çocuklarında vokal fonksiyon egzersizleri ve vokal hijyen önerilerinden oluşan ses terapisi programının etkililiğinin incelenmesi” adlı tez çalışmasını tamamlayarak doktora derecesini almıştır. 2006-2011 seneleri arasında özel hastane ve özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde dil ve konuşma terapisti olarak çalışmıştır. 2011 yılında akademisyenliğe Anadolu Üniversitesi bünyesinde araştırma görevlisi olarak başlayan Dr. TADIHAN ÖZKAN, 2017 senesinde doçent ünvanını, 2023 yılında da profesör ünvanını almaya hak kazanmıştır. Halen Anadolu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dil ve Konuşma Terapisi Bölümünde öğretim üyesi olarak çalışmakta, lisans ve lisansüstü düzeyde dersler vermekte ve alanıyla ilgili çalışmalar yürütmektedir. Bunun yanında Anadolu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcılığı ve Dil ve Konuşma Terapisi Bölüm Başkanlığı idari görevlerini de sürdürmektedir. Pediatrik ve yetişkin ses bozukluklarının yanında dil ve konuşma bozuklukları alanına özgü terapi materyali geliştirme alanında çalışmalar yapmaktadır.
Dr. Öğr. Üyesi Eren BALO, 2012 yılında Anadolu Üniversitesi, Eğitim Fakültesi Yabancı Diller Eğitimi bölümünden mezun oldu. 2013-2016 yılları arasında Anadolu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde Dil ve Konuşma Terapisi Anabilim Dalı’nda Yüksek Lisans yaptı. “Türkçe Konuşan Dudak Damak Yarığı Olan Çocukların Alveolar ve Post-alveolar Sürtünmeli Seslerinin Akustik Olarak İncelenmesi” adlı tez çalışmasını tamamlayarak 2016 yılında Uzman Dil ve Konuşma Terapisti unvanını aldı. Daha sonra yine aynı üniversitede 2016-2021 tarihleri arasında Dil ve Konuşma Terapisi alanında Doktora çalışması yaptı. 2021 yılında “Fonksiyonel Disfonisi Olan Opera ve Oyunculuk Bölümü Öğrencilerinde Bütüncül Ses Terapisinin Etkililiğinin İncelenmesi” adlı tezini tamamlayarak DKT alanında Doktor unvanını kazandı. Dr. Öğr. Üyesi Eren Balo, Anadolu Üniversitesi Dil ve Konuşma Terapisi Bölümünde 2014-2022 yılları arasında araştırma görevlisi olarak çalışmış 2022 yılından bu yana doktor öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Bölümde lisans ve lisansüstü düzeyde ses bozuklukları, dudak damak yarıkları ve bu derslere ilişkin uygulama dersleri vermektedir. Ayrıca Anadolu Üniversitesi DİLKOM’da ses bozuklukları ve dudak damak yarıklarına ilişkin değerlendirme ve terapiler yapmaktadır. 2023 yılından itibaren Anadolu Üniversitesi Dil ve Konuşma Bozuklukları Eğitim, Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdür Yardımcılığı idari görevini de sürdürmektedir. Ses bozuklukları, profesyonel ses, dudak damak yarıkları ve rezonans bozuklukları başlıca araştırma ve ilgi alanlarıdır.
20
2 saat
Çağdaş Karsan
Lisans eğitimini Haliç Üniversitesi Psikoloji Bölümünde tamamladıktan sonra Anadolu Üniversitesi Dil ve Konuşma Bozuklukları Anabilimdalı’ nda yüksek lisansını bitirdi ve Uzman Dil ve Konuşma Terapisti unvanını aldı. Daha sonra İstanbul Gayrettepe’de bulunan Retorya, Dil, Konuşma ve Gelişim Merkezi’ni kurdu ve burada danışan kabul etmeye başladı. 2018 yılında İstanbul Medipol Üniversitesi’nde doktora çalışmalarına başladı ve kekemelik alanında yayınlar yaptı. Doktora tezinde kekemeliği olan bireylerde Transkraniyal Doğrudan Akım Uyarımı (tDAU) üzerine çalıştı ve 2022 yılında doktorasını tamamladı. İstanbul Medipol Üniversitesi, İstinye Üniversitesi ve Biruni Üniversitesi’nde akıcılık ve ses bozuklukları üzerine dersler verdikten sonra halen Biruni Üniversitesinde Dr. Öğr. Üyesi olarak görev yapmaktadır. Çalışma alanları arasında akıcılık bozuklukları, non-invasif beyin uyarımı, nadir görülen sendromlar, sesletim/sesbilgisel bozukluklar ve kekemeliği olan çocuklarda psikolojik sağlamlık bulunmaktadır.
Talat Bulut
2009 yılında İstanbul Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği ve Almanca Öğretmenliği Bölümlerinden mezun olan Talat Bulut, 2012 yılında yüksek lisans eğitimini Hacettepe Üniversitesi İngiliz Dilbilimi Bölümünde tamamladı. 2018 yılında Tayvan National Central Üniversitesi Kognitif Nörobilim alanında doktorasını bitirdi. 2010-2012 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulunda İngilizce Okutmanı olarak görev alan Talat BULUT, 2015 yılında Özyeğin Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulunda öğretim görevlisi olarak çalışmıştır. 2015 yılından günümüze kadar da İstanbul Medipol Üniversitesi Dil ve Konuşma Terapisi Bölümünde öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır. 2024 yılından itibaren Doçent Unvanı alarak bilimsel çalışmalarını sürdürmektedir.
10-40
2 saat
Lisans eğitimini Gazi Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği Bölümü’nde bitiren Sevinç TÜYSÜZ, 2011-2020 yılları arasında Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı çeşitli kademelerdeki okullarda İngilizce öğretmeni olarak görev yapmıştır. Eş zamanlı olarak 2018 yılında Anadolu Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Dil ve Konuşma Terapisi Tezli Yüksek Lisans Programı’nı tamamlayarak Uzman Dil ve Konuşma Terapisti unvanını almıştır. Akabinde başladığı doktora eğitimini, Prof. Dr. Bülent TOĞRAM danışmanlığında yürüttüğü “Afazide Sohbet Ortağı Destek Eğitim Programının Geliştirilmesi ve Etkililiğinin İncelenmesi” başlıklı doktora tezi ile 2023 yılında tamamlamıştır. 2020 yılında Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak çalışmaya başlamıştır; 2023 yılından itibaren ise doktor öğretim üyesi ünvanıyla devam etmektedir. Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dil ve Konuşma Bozuklukları Eğitim, Araştırma ve Uygulama Merkezi (DİLKOM) bünyesinde değerlendirme, terapi ve süpervizyon hizmetlerine devam etmektedir. Verdiği dersler ve klinik ilgi alanları ağırlıklı olarak Nörojenik Edinilmiş Dil Bozuklukları üzerinedir.
10-40
4 saat
Semra Selvi Balo
Dr. Öğr. Üyesi Semra Selvi-Balo, lisans eğitimini Dokuz Eylül Üniversitesi Dilbilim Bölümünde tamamlamasının ardından Anadolu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dil ve Konuşma Terapisi Anabilim Dalında yüksek lisans ve doktora eğitimlerini tamamlamıştır. Dr. Selvi-Balo’nun çalışma alanları gelişimsel dil bozukluğu, edinilmiş dil bozukluğu ve kekemeliktir. Çocukların anlatı becerilerinin değerlendirilmesini sağlayan MAIN-TR testinin Türkçe uyarlamasında görev alan yazarlar arasındadır. Aynı zamanda, CAT-TR projesinin ortak yazarlarındandır. Kekemeliğin değerlendirilmesinde kullanılan SSC değerlendirme aracının Türkçe adaptasyonunda TÜBİTAK proje yürütücülüğü görevini üstlenmiştir. Kendisi, Anadolu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dil ve Konuşma Terapisi Bölümünde öğretim üyesi ve Bölüm Başkan Yardımcısı olarak görevine devam etmektedir.
Şevket Özdemir
Dr. Öğr. Üyesi Şevket Özdemir, Anadolu Üniversitesi’ne bağlı Dil ve Konuşma Terapisi bölümünde yüksek lisans ve doktora programlarını tamamlamıştır. Doktora sırasında Glasgow Caledonian Üniversitesi’ne bağlı Hemşirelik, Ebelik ve Yardımcı Sağlık Uzmanları Araştırma Ünitesi’nde misafir öğretim elemanı olarak çalışmıştır. 2021'den itibaren Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’ne bağlı Dil ve Konuşma Terapisi bölümünde Dr. Öğr. Üyesi ve bölüm başkan yardımcısı olarak görev yapmaktadır. Araştırma alanları içerisinde afazi ve kekemelik yer almaktadır.
Esra Yaşar Gündüz
Lisans eğitimini Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümünde bitiren Esra Yaşar Gündüz, 2020 yılında İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dil ve Konuşma Terapisi Anabilim Dalında yüksek lisansını tamamlamıştır. Ardından 2024 yılında Anadolu Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Dil ve Konuşma Terapisi Anabilim Dalında doktora programını tamamlayarak Doktor Dil ve Konuşma Terapisti ünvanını almıştır. 2018 yılından bu yana Erciyes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dil ve Konuşma Terapisi Bölümünde araştırma görevlisi olarak görev yapmaktadır. Üniversite bünyesindeki Sürekli Eğitim Merkezinde (ERSEM) klinik çalışmalarına devam etmektedir. 2024 yılından itibaren ek olarak, özel bir üniversitenin Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü’nde ders vermeye başlamıştır. Verdiği dersler arasında Dil ve Konuşma Bozuklukları, Nörojenik Edinilmiş Dil Bozuklukları, Dudak-Damak Yarıklı Olgularda Dil ve Konuşma Terapisi, Alternatif ve Destekleyici İletişim Sistemleri gibi dersler bulunmaktadır.
10-50
4 saat